Corona, aangepaste regels per 14 oktober 22.00 uur

Onderstaande informatie is gepubliceerd door de KNKV.
Als gevolg van deze informatie is er op donderdagavond 15 oktober GEEN training voor onze senioren teams. Onze TC moet eerst een goed plan maken op welke wijze we deze regels kunnen doorvoeren. Spelers worden zo snel mogelijk geinformeerd over de manier waarop we vanaf volgendew week de trainingen weer oppakken. Voor de jeugdteams kan getraind worden met in achtneming van onderstaande.

Met ingaande van 14 oktober 22.00 uur zijn wedstrijden niet meer toegestaan, waarmee de veldcompetitie voorlopig is stopgezet. Nadere informatie over de veld- en zaalcompetitie zal op korte termijn vanuit Team Competitie gedeeld worden.

Voor teams in de A-jeugd en jonger geldt:

  • Qua trainingen zijn er geen beperkingen;
  • Onderlinge wedstrijden binnen de vereniging zijn toegestaan;
  • Gezondheidscheck voorafgaand aan de training;
  • Kleedkamers en kantines zijn vanaf heden gesloten.

Voor teams in de senioren geldt:

  • Per 200 m2 mag er door 4 spelers getraind worden. (2 viertallen per korfbalvak van 20 * 20 m = 400 m2 voor 8 spelers);
  • Er mogen maximaal 30 personen tegelijkertijd aan het trainen zijn;
  • Elke sporter en trainer houdt – ook tijdens de training – anderhalve meter afstand ten opzichte van elke medesporter;
  • De viertallen mogen gedurende de trainingen niet wisselen;
  • Onderlinge wedstrijdjes zijn niet toegestaan;
  • Op één korfbalveld zijn maximaal vier trainers aanwezig;
  • Gezondheidscheck voorafgaand aan de training;
  • Kleedkamers en kantines zijn vanaf heden gesloten.

Wat moeten we doen als iemand positief getest is op het coronavirus?
Als iemand van de vereniging positief wordt getest op het coronavirus dan gelden de op dat moment geldende richtlijnen vanuit de overheid. Dit betekent dat deze persoon thuisblijft en de richtlijnen volgt die de GGD hem/haar oplegt. De GGD verzorgt het bron- en contactonderzoek. Wanneer de GGD het advies geeft aan de overige spelers om in quarantaine te gaan is het dringende advies dit ook op te volgen. Gedurende de opgelegde quarantaineperiode neem je vanzelfsprekend ook niet deel aan trainingen en wedstrijden.

Hoe zit het met de contacttijd?
Van belang voor quarantaine is het zogenaamde ‘nauwe contact’, wat inhoudt dat er voor een periode langer dan 15 minuten contact binnen de anderhalve meter is geweest. Bijvoorbeeld in een dug-out of met teveel mensen in een kleedkamer.

Hoe om te gaan met klachten?Hier is het reguliere overheidsbeleid van toepassing, bij klachten blijf je thuis etcetera. Kinderen jonger dan 13 jaar, bij verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen of keelpijn) thuis blijven. Kortom dan niet trainen en geen wedstrijd spelen.

Mag een positief geteste speler deelnemen aan trainingen en/of wedstrijden?
Nee, een positief geteste speler neemt geen deel aan trainingen, wedstrijden en/of andere verenigingsactiviteiten en volgt de richtlijnen die vanuit de GGD worden opgelegd.

Wat als iemand negatief getest wordt?
Is de uitslag van de test die iemand gedaan heeft negatief? Dan vervalt in lijn met beleid van de rijksoverheid de thuis quarantaine. Krijgt iemand opnieuw klachten die lijken op corona of worden de klachten erger? Blijf dan thuis en laat je opnieuw testen.

Is een mondkapje verplicht op de sportaccommodatie?
Voor iedereen van 13 jaar en ouder geldt vanuit de overheid een dringend advies een niet-medisch mondkapje te dragen in voor publiek toegankelijke binnenruimtes. Een vereniging kan dit niet verplichten. Bij de normale sportbeoefening hoeft het mondkapje niet gedragen te worden.

Hoe ga je om met spelers die vanuit het buitenland terugkeren uit of woonachtig zijn in buitenlands ‘oranje’ of ‘rood’ gebied?
De richtlijnen vanuit de overheid zijn hierin leidend. Deze richtlijnen geven aan dat iemand die terugkeert vanuit of woonachtig is in een ‘oranje’-gebied in het buitenland zeer dringend wordt geadviseerd om 10 dagen in quarantaine te gaan. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar mogen sporten als zij terugkeren uit een ‘oranje’-gebied. 

Lees hier meer informatie van de overheid over thuisquarantaine bij aankomst in Nederland.

Mag een fysiotherapeut/verzorger actief zijn tijdens de training en/of wedstrijd?
Op dit moment gelden er vanuit de KNGF (zie richtlijn) geen beperkingen ten aanzien van het verzorgen van spelers, zolang de desbetreffende speler of arts/fysiotherapeut geen coronagerelateerde klachten heeft.

Mag ik de medische ruimtes gebruiken?
Ja, Deze mogen gebruikt worden binnen de geldende voorwaarden. Echter niet als bespreekruimte etcetera.

Hoe moet ik om gaan met de verplichte gezondheidscheck?
In principe hoeft de vraag alleen gesteld te worden voorafgaand aan de training/wedstrijd.

Het advies is om deze check niet als data op te slaan in verband met privacy. Wanneer er geen klachten zijn is er niets aan de hand. Meer informatie vind je op https://www.rivm.nl/documenten/gezondheidscheck

Wie is er bij mijn vereniging verantwoordelijk voor het handhaven van de anderhalve meterregel?
In eerste instantie ben je er als vereniging voor verantwoordelijk dat de coronaregels zo goed mogelijk worden nageleefd op je accommodatie. Wijs hiervoor een ‘corona-coördinator’ aan, die geldt als aanspreekpunt en die mensen erop kan wijzen wanneer zij de anderhalve meter afstand niet goed in acht nemen. Daarnaast is de gemeente verantwoordelijk voor de (wettelijke) controle op de coronamaatregelen. Wanneer blijkt dat de coronamaatregelen niet goed worden nageleefd bij je vereniging, kunnen zij als uiterste sanctie besluiten de vereniging te sluiten. Het is dus in ieders belang om het niet zover te laten komen en elkaar goed te wijzen op de naleving van de regels.